mandag 8. oktober 2012

Stjernehimmelen


Hensikt: Observere stjernebilder og stjernenes bevegelser




Utstyrsliste: Kikkert, kamera, naturfagsboka, notatblokk og penn.



1: Finne og undersøke Karlsvogna.
Dette stjernebildet ligger mot vesten og utseende kan beskrives som en handlevogn.

Mønsteret er en del av stjernebildet Store Bjørn. Karlsvogna ble navngitt etter keiser Karl Den Store, og inneholder syv klare stjerner. Disse er henholdsvis Alcor, Mizar, Alioth, Megrez, Dubhe, Merak og Phad.



2: Finn og undersøk Polarstjernen.

Polarstjernen, Nordstjernen, Stella Polaris eller Polaris er den sterkeste stjernen i stjernebildet Lille Bjørn. Stjernen ligger 460 lysår fra sola. Polarstjernen er en av himmelens mest kjente stjerner fordi den kan vise hvor nord er, og fungerer som et kompass. Stjernen ligger ikke langt unna Karlsvogna og kan sees ved at den er mest lyssterke stjernen i nærhet av vogna. 



3&4: Forflyttelse

Polarstjernen og Karlsvogna ligger i samme posisjon til hverandre, men flytter seg fra der jeg ser den først, til det går én time. Alle stjerner og stjernebilder vil se forskjellig ut fra hvor man ser de fra. Karlsvogna vil ha samme form, men den kan oppfattes på forskjellige måter i øst, vest, nord og øst. Fra nord ser det tydelig ut som en vogn, mens andre deler av verden speilvendes den eller sees fra en helt annen vinkel. Etter en time har Karlsvogna flyttet seg nærmere nord. Både jorda vår og stjernene går i baner, og vil derfor ikke ha en konstant plassering. 


5: Finne og undersøke Kassiopeia.

Kassiopeia er et stjernebilde bestående av fem stjerner formet som en skjev W. Fordi stjernebildene ser ulike ut fra andre deler av verden, ser for eksempel amerikanere stjernebildet som en M, og det kalles derfor ”McDonald’s” på amerikansk.


Jeg klarte ikke å finne dette stjernebildet på himmelen.


6: Undersøke og finne Andromedagalaksen.
Andromediagalaksen, Messier 31, M31 eller NGC 224 er den største og nærmeste galaksen fra jorda, det er også den eneste vi har mulighet til å se selv om den ligger hele 2,3 millioner lysår borte fra oss. 


Jeg klarte ikke å se galaksen på stjernehimmelen, selv ved hjelp av kikkert.






7: Finne og undersøke Svanen.

Svanen eller Cygnus er et stjernebilde på den nordlige himmelhvelving og inneholder over 300 stjerner. Vega er en svært lyssterk stjerne som hører til i stjernebildet Svanen. Her har det blitt observert gassplaneter, noe som indikerer at det kan være mulig å finne lignende planeter som jorda omkring stjernen.


Jeg klarte ikke å se stjernebildet Svanen eller stjernene som danner det, for eksempel Vega som er en svært lyssterk stjerne. 

8: Finne og undersøke Orion.

Orion er et av de mest kjente mønstrene som finnes på stjernehimmelen. Det er oppkalt etter gudesønnen og jegeren Orion i gresk mytologi. Stjernebildet inneholder stjerner som Betelgeuse, Bellatrix og Rigel som er svært lyssterke stjerner.


Jeg klarte ikke å finne Orion, eller stjernene Rigel og Betelgeuse. Derfor har jeg lest meg opp på forskjellene på disse to stjernene. Begge ligger i foten av stjernebildet Orion. Betelgeuse har en rødlig farge, mens Rigel skal ha en blå farge. Vi vet fra tidligere forsøk at fargen på stjernene kan fortelle oss noe om temperaturen der. Blå farge indikerer at stjernen har mellom 25 000 – 50 000 grader, mens en rød farge viser oss at stjernen har en temperatur på mellom 1500 – 2500 grader. Dermed kan vi konkludere med at Rigel har en høyere overflatetemperatur en Betelgeuse. 


9. Finne og undersøke Orions Sverd.

Orions sverd er en del av det store stjernebildet Orion. Det som er spesielt med sverdet, er at her finnes Oriontåken. I dette underlige fenomenet blir det laget nye stjerner. Tåken kan sees ved at det er mye støv rundt de fire lyssterke  stjernene i Trapeshopen. 



10. Finne og undersøke Sirius.
Sirius, CMa, Canis Majoris eller Hundestjernen er den mest lyssterke stjernen vi kan se. Sirius er en dobbeltstjerne og del av stjernebildet Store Hund. Vi kan dele stjernen inn i Sirius A og Sirius B, der A har samme funksjon som sola men er en mye større stjerne, mens B er i ferd med å dø og har blitt til en hvit dverg. Sirius B har omtrent samme størrelse som jorda, og var den andre hvite dvergen som ble oppdaget av forskerne. 



11. Forklare og gjøre rede for et dreibart stjernekart eller en planisfære.
En planisfære er et roterende stjernekart. Det brukes for å kunne vite stjernenes posisjon til ulike tider og datoer og når de er synlige. Verktøyet gjør det lettere å oppdage stjernebilder. Kartet har en historie helt tilbake til de gamle grekerne, der man brukte et astrolabium som ble brukt på samme måte.  



Dette forsøket var i noen grad krevende å gjennomføre, fordi det var ulike faktorer som påvirket synsfeltet mitt. Blant annet var det vanskelig å finne en dag med helt klar himmel, og i byen er det mye lys som gjør det vrient å kunne se stjernene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar